Općina Stara Gradiška uključila se u sustav eNovorođenče

Općina Stara Gradiška i Ministarstvo pravosuđa i uprave potpisali su Sporazum o sadržaju i načinu razmjene podataka kod podnošenja zahtjeva za isplatu novčane potpore kojim je Općina Stara Gradiška uključena u sustav e-Novorođenče.

Usluga e-Novorođenče, između ostaloga, roditeljima omogućuje podnošenje zahtjeva Općini Stara Gradiška radi ostvarenja prava na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta. Prednost podnošenja zahtjeva za ostvarenjem prava na novčanu pomoć po rođenju djeteta putem usluge e-Novorođenče je što roditelji ne moraju dolaziti osobno dostavljati zahtjev i svu potrebnu dokumentaciju, već će sve to moći učiniti na jednom mjestu prilikom same prijave djeteta u matičnom uredu ili putem sustava e-Građani kroz usluge e-Novorođenče.

 • Slijedom navedenoga, od 1. listopada 2021. roditelji mogu zahtjev na novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta podnijeti:
   prilikom prijave novorođenog djeteta u Matični ured, u kojem slučaju će matičar upoznati roditelje s pravom na ostvarivanje jednokratne novčane pomoći te, ukoliko ispunjavaju uvjete, putem aplikacije e-Novorođenče proslijediti Općini Stara Gradiška zahtjev na rješavanje
 •  prijavom u sustav e-Građani, kroz uslugu e-Novorođenče.

Pravo na novčanu pomoć može ostvariti i koristiti roditelj:

 •    koji je državljanin Republike Hrvatske s neprekidno prijavljenim prebivalištem na području općine Stara Gradiška od najmanje dvije godine neposredno prije rođenja djeteta za koje se podnosi zahtjev i dalje neprekidno sve do isplate novčane pomoći u cijelosti;   
 •  ako drugi roditelj ima prijavljeno prebivalište na području općine Stara Gradiška ili ako je drugi roditelj stranac s privremenim ili stalnim boravkom na području općine Stara Gradiška u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno do isplate novčane pomoći u cijelosti.

Visina novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta Općine Stara Gradiška iznosi:

 • za prvo dijete roditelja podnositelja zahtjeva – 10.000,00 kuna koje će se isplatiti u cijelosti;
 • za drugo dijete roditelja podnositelja zahtjeva – 20.000,00 kuna koje će se isplatiti u dva jednaka obroka, tijekom dvije godine;
 • za treće dijete roditelja podnositelja zahtjeva - 30.000,00 kuna koje će se isplatiti u jednakim godišnjim obrocima, tijekom 3 kalendarske godine;
 • za četvrto  dijete roditelja podnositelja zahtjeva – 40.000,00 kuna koje će se isplatiti u jednakim godišnjim obrocima, tijekom 4 kalendarske godine,
 • za peto i svako sljedeće dijete roditelja podnositelja zahtjeva – 50.000, 00 kuna koje će se isplatiti u jednakim godišnjim iznosima, tijekom 5 kalendarskih godina.

Pored ove nove mogućnosti, roditelji i dalje mogu zahtjeve podnositi i osobno u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Stara Gradiška, Trg hrvatskih branitelja 1, Stara Gradiška.
U slučaju pitanja ili nejasnoća roditelji se mogu javiti JUO Stara Gradiška na broj telefona 035/374-051 ili uputiti email na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Detaljnije o usluzi e-Novorođenče na stranici Ministarstva pravosuđa i uprave: https://mpu.gov.hr/istaknute-teme/e-novorodjence/22208 i u prilogu.