Naselje Novi Varoš

Novi Varoš se smjestio 6 km. sjeverno od naselja Stara Gradiška. Prema popisu stanovnika iz 2001. god. Imao je 181 stanovnika u 69 domaćinstava.

Novi Varoš je smješten na državnoj cesti D5 koja je zbog svojeg značaja i velike prometnosti imala veliki utjecaj na razvoj ovog naselja. Do početka domovinskog rata u ovom naselju je bilo pet ugostiteljskih objekata (restorana). Tijekom domovinskog rata ovo naselje je bilo potpuno uništeno. Nakon povratka selo je obnovljeno. U naselju Novi Varoš radi restoran s prenoćištem Složna Braća i benzinska postaja.


Spomenica župe Stara Gradiška o nastanku ovog sela piše:

„Nakon što su se iz tvrđave odselile ove dvije skupine (Gornji Varoš i Donji Varoš) i već sebi
sagradili kuće, u tvrđavi je ostalo još oko 40 dijelom trgovaca, dijelom zanatlija. A kada je godine 1785. Car Josip II obilazeći pogranična područja došao i u ovu tvrđavu, izvolio je milosno zatražiti da se oni koji su još ostali u tvrđavi u cijelosti prebroje i da im se odredi mjesto gdje će se naseliti. Tako su neki od preostalih u tvrđavi došli u Novu Gradišku, a drugi se naselili uz novu cestu prema Okučanima i tamo sagradili kuće a mjesto je dobilo naziv Novi Varoš.”